Προκαλούν οι Αλβανοτσάμηδες για τη βράβευση της ελληνίδας πρεσβευτή στα Τίρανα

Σε νέα πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα προχώρησαν οι Αλβανοτσάμηδες με αφορμή τη βράβευση της ελληνίδας πρεσβευτή στα Τίρανα Ελένης Σουράνη από τον πρόεδρο της Αλβανίας, ο οποίος της απένειμε τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος του Σκεντέρμπεη».

Τιμητικός τίτλος
Οπως σημειώνει η αλβανική ιστοσελίδα faxweb.al, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, απένειμε στην πρεσβευτή της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ελένη Σουράνη, τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος του Σκεντέρμπεη».Ο σύλλογος «Τσαμουριά» αντέδρασε σε αυτήν την τελετή και με επίσημη ανακοίνωσή του τόνισε ότι πληροφορήθηκε με οργή και έκπληξη για την εκδήλωση αυτή.

«Σήμερα είδαμε με έκπληξη και δίκαιη οργή την τελετή απονομής στην ελληνίδα πρεσβευτή στα Τίρανα, Ελένη Σουράνη, του τίτλου του Ιππότη του Τάγματος του Σκεντέρμπεη» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Πρέπει να θρηνήσουμε»
«Πρέπει να θρηνήσουμε για το πώς ο Ιππότης του Τάγματος του Σκεντέρμπεη θα αντιμετωπίσει την εμπόλεμη κατάσταση που υπάρχει χωρίς ντροπή ανάμεσα στην Ελλάδα και τη χώρα του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Δεν γνωρίζουμε για ποιες ιδιαίτερες αξίες τιμήθηκε το άτομο αυτό που προσπάθησε να υπονομεύσει τη συνύπαρξη των Αλβανών και των μειονοτήτων, όπως συνέβη με τον Κωνσταντίνο Κατσίφα.

»Ή όταν ζήτησε την αφαίρεση της πλάκας της ‘τσαμουριάς’ από την πλατεία Σκεντέρμπεη των Τιράνων, ή όταν αρνήθηκε τις ταλαιπωρίες αυτής της κοινότητας (των αλβανοτσάμηδων) χαρακτηρίζοντάς τους ως μέρος του γερμανικού ναζισμού και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις για τον ρόλο που έπαιξε σε ευαίσθητα και ανεπίλυτα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών;» αναφέρει ο σύλλογος «Τσαμουριά».